Gesprekkenreeks 'Beyond Peak Indifference'

Gepubliceerd op

Op 16 oktober 2019 publiceerde The Guardian een woordenlijst met aanpassingen die zij doorvoeren in hun schrijven over het milieu. Kenmerkend is het gebruik van het begrip 'klimaatnoodtoestand' of 'klimaatcrisis' in plaats van klimaatverandering. Aangezien klimaatverandering niet de lading dekt van de ernst van de gehele situatie.

De klimaatcrisis wordt zichtbaarder door bijvoorbeeld de recente verwoestende natuurbranden in Australië, Californië en Siberië. Ook de watertekorten in Kaapstand en zelfs dichter bij huis de ongekende droogte in Nederland tijdens de zomer geven een beeld van de noodtoestand. De aantoonbaar toenemende mate van impact op ons dagelijks leven heeft ertoe geleid dat wij blijkbaar over het hoogtepunt van onverschilligheid heen zijn gegaan. Het punt waarop het leeuwendeel van de gemeenschap een begrip krijgt van de alarmerende situatie. Niet in actie komen is alleen nog voor de fatalisten en degenen die een andere agenda erop nahouden.

De gesprekkenreeks 'Beyond Peak Indifference’, georganiseerd door de Academies van Bouwkunst in Amsterdam en Rotterdam tracht de omvang van de klimaatcrisis in kaart te brengen en onderzoekt de verschillende benaderingen.

Wat kunnen we verwachten van technologische doorbraken die fossiele brandstoffen moeten vervangen? Hoe gaan we om met klimaat ongelijkheid? Wat voor soort politiek en beleid is nodig? Aangezien we (landschaps)architecten en stedenbouwers zijn, is de vraag ook: hoe positioneren wij onszelf en ons beroep ten opzichte van de deze crisis? Ook wij moeten van schouderophalen naar actie overgaan. Welke instrumenten hebben we daartoe tot onze beschikking?

In veertien sessies gaan studenten van beide academies in gesprek met experts uit alle windhoeken. Wekelijks is op woensdag om 20 uur via  Facebook Live het gesprek te volgen voor het publiek. Het is ook mogelijk om via de chat bij te dragen aan het gesprek. Op woensdag 27 januari is de kick off van de reeks door Thijs van Spaandonk en Markus Appenzeller, hoofden van Stedenbouw aan de respectievelijke academies in Rotterdam en Amsterdam.

U bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan dit onderwijsproject. Houd de agenda in de gaten voor de updates over de externe gasten die een bijdrage zullen leveren aan deze reeks.

 

 

Delen