3D printen in strijd tegen het coronavirus

foto: 3D print farm van PrusaPrinters.org

Gepubliceerd op

In de afgelopen tijd zijn er in de media diverse artikelen verschenen over 3D printen en de strijd tegen het coronavirus. Iedereen die een 3D printer heeft, of die iemand ermee kent, denkt erover hoe de printer ingezet kan worden in deze strijd. Dat geldt ook voor ons bij de MakerSpace, waar we onszelf hebben aangemeld voor deelname aan het Corona initiatief van Ultimaker, dat 3D print ondersteuning koppelt aan tekorten bij medische voorraden.

Wat kun je 3D printen om corona te bestrijden?
Wanhopige tijden vragen om wanhopige maatregelen, en dus verschijnen er overal allerlei creatieve 3D geprinte oplossingen, met name op plekken waar grote medische tekorten zijn. Het soort objecten loopt erg uiteen, van onderdelen voor beademingsapparatuur, tot onderdelen voor gelaatsbescherming, tot haken om contactloos deuren mee te openen, om maar een paar voorbeelden te noemen. De grote voordelen van het 3D printen van deze onderdelen zijn de lokale productie, omdat de printers de onderdelen kunnen maken en ontwikkelen op de plek waar ze nodig zijn, en de snelheid, omdat de productie direct kan starten en levering vrijwel geen tijd kost.

Maar hoewel het 3D printen van medische onderdelen heel cool klinkt, zijn er in de praktijk wel beperkingen. Medische kwaliteit producten hebben bijzonder hoogwaardige specificaties, certificering, controles en steriele productie. En terecht, omdat een vervuiling, afwijking of productfalen levens kan kosten. Dus het 3D printen van medische onderdelen op niet medische locaties is een laatste redmiddel, dat we hopelijk zo min mogelijk nodig zullen hebben. Maar bij de MakerSpace houden wij de ontwikkelingen in de gaten en we zetten ons zeker in wanneer mogelijk, ook al is onze productiecapaciteit zeer beperkt met slechts twee kleine 3D printers. Wat we dusver wel al hebben kunnen bijdragen is het koppelen van een medische leverancier aan andere 3D print locaties met veel grotere productiecapaciteit.

Kilk hier voor meer informatie.
Dit artikel werd geschreven door Bo
Jansen, praktijkinstructeur van de AHK MakerSpace.

Delen