Studenten maken ontwerp voor stations in Metropoolregio Amsterdam

Gepubliceerd op

De opdracht voor de ontwerpstudio P1a was het maken van een ontwerp voor stations die buitenpoorten worden. “Buitenpoorten” is het initiatief van de gemeente Haarlem en de provincie Noord-Holland. Buitenpoorten zijn Stations die dicht bij natuur- en recreatiegebieden liggen, deze kunnen worden benut als toegangspoort naar het mooie landschap in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). De MRA ligt te midden van landschappen die mede de vestigingsvoorwaarde zijn voor bewoners en bedrijven. Alleen gaan veel mensen met de auto en of zijn er niet bekend met de gebieden. De stations zijn nu nog forenzen station, plekken vanwaar iedereen vertrekt ‘s ochtends. In totaal 10 stations zijn bekeken door 70 studenten. Van elk station is 1 project gepresenteerd.

De projecten hadden allemaal een unieke kijk op de opgave om stations van vertrekpunt naar startpunt om te bouwen. Zo zijn het plekken waar je langer wilt verblijven, vertrekpunt voor wandel- en vaarexcursies en gebiedseigen kenmerken zijn opvallend veel gebruikt om de plek te ontwerpen. De programmering heeft een tijdelijk karakter door festivals, die publiek het landschap in lokken. Of een meer vast karakter zodat het station de eerste aanleiding wordt van een uitje.

Het publiek bestond uit Martijn Dekker (gemeente Haarlem), Anne Könst (projectgroep Pilot Buitenpoorten Provincie Noord Holland), Rowena Kuijper (Provincie Noord-Holland, MRA knooppunten), Robert Graat (Staatsbosbeheer), Sijas Akkermans (Natuur en Milieufederatie Noord-Holland), drie docenten (Academie van Bouwkunst, Amsterdam) en Maike van Stiphout (hoofd Landschapsarchitectuur, Academie van Bouwkunst, Amsterdam).

Delen