Afstudeercatalogus 2011-2012 online

Gepubliceerd op

Onlangs verscheen de nieuwe Afstudeercatalogus 2011-2012 van de Academie van Bouwkunst. Het bevat afstudeerprojecten van 30 studenten van de masteropleidingen Architectuur, Stedenbouw en Landschapsarchitectuur. De Afstudeercatalogus is een digitale publicatie, met essays van o.a. Ronald Rietveld en Machiel Spaan over de nieuwe rol van de architect en de student.


De Afstudeertentoonstelling die werd geopend in november 2012 telde opvallend veel deelnemers. Maar liefst 30 studenten studeerden af aan de masteropleidingen. Oud-student Ronald Rietveld (winnaar Prix de Rome 2006) hield bij de opening van de tentoonstelling een toespraak waarin hij de rol van het experiment in het ontwerponderwijs centraal stelde. Ondanks het veranderde marktdenken moeten Academiestudenten altijd vanuit hun fascinatie blijven werken, zei Rietveld. De toespraak is integraal opgenomen in deze eerste digitale editie van de Afstudeercatalogus.

Machiel Spaan (voormalig opleidingshoofd Architectuur) schrijft in het essay The New Architect? over de vele gedaantes van de nieuwe architect: 'The new architect is a flâneur who scours the city in search of times past, images of the present, and questions for the future.' Vier afstudeerprojecten werden ingezonden voor Archiprix 2013, de nationale prijs voor het beste afstudeerwerk. Tara Steenvoorden won de eerste prijs; Ricky Rijkenberg kreeg een eervolle vermelding.

Grafisch vormgever Sander Boon tekende ook voor de vormgeving van de digitale catalogus. De redactie was in handen van Klaas de Jong, Aart Oxenaar en Machiel Spaan. Hans Krüse maakte de maquettefoto's. Graduation Projects 2011-2012 is een Engelstalige publicatie van de Academie van Bouwkunst Amsterdam.

Graduation Projects 2011-2012

Delen