Spierballenpaviljoens aan Amsterdamse Sportas

Gepubliceerd op

Gebouwen als reusachtige klimrekken, met trim- en klimroutes erdoorheen, gebouwen die doen denken aan acrobatische hoogstandjes of aangespannen spieren: studenten van de Academie van Bouwkunst presenteerden op 25 juni hun ontwerpvoorstellen voor enkele expressieve sportpaviljoens aan de Amsterdamse Sportas.De komende jaren willen publieke en private partijen de Amsterdamse Sportas - van het Olympisch Stadion via de Bosbaan tot aan het Wagener Stadion - intensief promoten, onder meer door aantal bijzondere sportpaviljoens in de openbare ruimte te plaatsen. De Sportas wil bij uitstek een plek voor talent zijn, niet alleen voor sporters, maar ook voor andere disciplines zoals de architectuur.

Een groep studenten van de Academie van Bouwkunst onderzocht hoe het enthousiasme voor sporten kan worden versterkt door toekomstige sportvoorzieningen te ontwerpen als expressieve 'spierballenpaviljoens'. Alle paviljoens zijn voorzien van een bijzondere constructie die behendigheid, sierlijkheid en kracht uitdrukt, net als het sporten zelf. Zoals bij topsporters knappe prestaties er makkelijk en elegant uitzien, zo spelen deze paviljoens met de zwaartekracht. Met expressieve ontwerpen willen de studenten mensen meer enthousiast maken voor sport.

De studenten werden begeleid door Tom Bergevoet (temp.architecture) en Hubert Kuipers (Pieters Bouwtechniek). De expositie werd geopend op 25 juni 2013 en was te zien tot 15 juli. Meer informatie over dit project vind je op www.temparchitecture.nl.

Delen