Zomerworkshop met Jeanne van Heeswijk in Liverpool

Gepubliceerd op

Artist in Residence Jeanne van Heeswijk geeft deze zomer leiding aan een workshop voor studenten van de Academie van Bouwkunst in de wijk Anfield in Liverpool. Het project 2Up2Down speelt in een buurt met two-up two-down huizen, kleine arbeiderswoningen die eigenlijk gesloopt moeten worden, maar waarvan enkele door Van Heeswijk en de studenten weer leefbaar gemaakt zullen worden.

Artist in Residence Jeanne van Heeswijk geeft deze zomer leiding aan een workshop voor studenten van de Academie van Bouwkunst in de wijk Anfield in Liverpool. Het project 2Up2Down speelt in een buurt met two-up two-down huizen, kleine arbeiderswoningen die eigenlijk gesloopt moeten worden, maar waarvan enkele door Van Heeswijk en de studenten weer leefbaar gemaakt zullen worden.

Anfield is een verpauperde arbeidersbuurt in het noordwesten van Engeland. Hele straten zijn er dichtgetimmerd. Samen met studenten van de Academie van Bouwkunst en jongeren uit de buurt gaat Jeanne van Heeswijk onderzoeken in hoeverre het mogelijk is om dat wat er nog staat kwalitatief te kunnen verbeteren en deze desolate buurt weer leefbaar te maken. Van Heeswijk is op uitnodiging van de stad al enige tijd intensief met dit met onderzoek bezig geweest. Het project wordt gefaseerd uitgevoerd, te beginnen met een blok van zes tot acht two-up two-down huizen.

‘In ieder geval komt er een royalere footprint voor de buurt,’ zegt Van Heeswijk. ‘We gaan materiaal recyclen, hergebruiken wat er nog te redden is maar dan op grotere kavels met minder huizen, met meer gemeenschappelijk groen zoals productietuinen (tuinen die voedsel produceren) en ruimte om te spelen. We werken samen met jongeren uit de buurt voor wie het een deel van hun vakopleiding wordt. En de experts uit de buurt waren en zijn uiteraard van meet af aan betrokken.’

Het project '2Up2Down' komt tot stand in samenwerking met Liverpool Biennial, een van de grootste en meest drukbezochte evenementen in Groot–Brittannië waar tientallen beeldend kunstenaars aan meedoen. Van Heeswijk opereert tijdens dit project vanuit een oude bakkerij midden in de wijk Anfield.

Als kunstenaar staat Van Heeswijk midden in het publieke domein, met alle bijkomende politieke, sociale, economische en culturele aspecten. Met haar kunstprojecten wil ze mensen overhalen om actief mee te werken aan de ontwikkeling van de  publieke ruimte. Het gaat haar om disciplineoverschrijdend onderzoek en expertiseuitwisseling, waarbij kunstenaars samen met bewoners een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de openbare ruimte die vaak de ruggengraat vormt van een buurt.

Eerder dit jaar organiseerde Artist in Residence Jeanne van Heeswijk een winterworkshop in de Deltapoortregio en een serie Capita Selecta, getiteld 'Radicaling the Local'

Tijdstip en locatie
De zomerworkshop vindt plaats van 14 tot en met 20 augustus. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Deelname staat alleen open voor studenten van de Academie van Bouwkunst. Men kan zich aanmelden bij Marjoleine Gadella via marjoleine.gadella@ahk.nl.

Delen