Jan Martijn Eekhof wint Archiprix 2011

Thomas van Nus (l) en Jan Martijn Eekhof

Thomas van Nus (l) en Jan Martijn Eekhof

Gepubliceerd op

Jan Martijn Eekhof heeft de Archiprix 2011 gewonnen, de meest prestigieuze prijs voor het beste afstudeerwerk van de Nederlandse ontwerpopleidingen. Eekhof ontwierp een plan voor herbestemming van de voormalige luchthaven Berlin-Tempelhof, dat als 'plantage van Berlijn' een centrale functie krijgt voor distributie, productie en verwerking van voedsel voor de stad Berlijn.

Jan Martijn Eekhof heeft de Archiprix 2011 gewonnen, de meest prestigieuze prijs voor het beste afstudeerwerk van de Nederlandse ontwerpopleidingen. Eekhof ontwierp een plan voor herbestemming van de voormalige luchthaven Berlin-Tempelhof, dat als 'plantage van Berlijn' een centrale functie krijgt voor distributie, productie en verwerking van voedsel voor de stad Berlijn.

De inzendingen voor Archiprix 2011 zijn beoordeeld door vijf juryleden: René Boomkens, Nikol Dietz, Rob Hootsmans, Christian Kieckens en Gert Urhahn. Thorsten Schneider en het duo Miranda Schut en Ilse Verwer wonnen respectievelijk de tweede en derde prijs. Oud-student Thomas Nus kreeg een eervolle vermelding voor zijn 'Kindernachtverblijf', een woningbouwproject voor schipperskinderen van 6 tot 18 jaar op het Zeeburgereiland in Amsterdam.

Jan Martijn Eekhof studeerde aan de masteropleiding Stedenbouw van de Academie. Zijn project 'De plantage van Berlijn' koppelt de ontwikkeling van de stad aan voedsel. De voormalige luchthaven Berlin-Tempelhof dat tijdens de Sovjet-blokkade in 1948-'49 een vitale rol speelde als luchtbrug voor voedseldistributie, wordt opnieuw een centrum voor voeding. De mechanismen van de productie, distributie, consumptie en verwerking van voedsel functioneren als motor voor het ontstaan van een robuust Berlijns stadslandschap met vele gezichten. 'Poreuze bouwblokken' tussen de boomgaarden vormen de schakel tussen een groeiend stedelijk weefsel en een wijds productielandschap. De voedselterminal wordt als een levend monument geopend voor stedelijk gebruik en biedt spectaculaire openbare ruimtes met zicht op stad, veld en gebouw.


Met de eerste prijs van Jan Martijn Eekhof scoort de Academie van Bouwkunst een hattrick: in 2009 en 2010 sleepten Dingeman Deijs en Jeroen Atteveld ook de eerste prijs in de wacht.

Stichting Archiprix
De stichting Archiprix is een samenwerkingsverband van de Nederlandse onderwijsinstellingen op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur, in Amsterdam, Arnhem, Delft, Eindhoven, Groningen, Maastricht, Rotterdam, Tilburg en Wageningen. Archiprix presenteert jaarlijks de beste afstudeerplannen van deze opleidingen. De beoordelingsronde 2011 van Archiprix is mogelijk gemaakt door bijdragen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; de participerende opleidingen, Hunter Douglas en de kring van donateurs.

Tentoonstelling
De inzendingen voor Archiprix zijn tot en met 26 juni 2011 te bezichtigen in Tetem 1, IAA Architecten, Stroinksbleekweg 16 te Enschede. Tetem 1 is 's zondags geopend van 11.00 - 17.00 uur. Toegang gratis.

Ontwerp Berlin-Tempelhof

Ontwerp Berlin-Tempelhof

Delen