7 april Capita Selecta met Alex van de Beld (Onix)

Gepubliceerd op

Op donderdag 7 april houdt Alex van de Beld de tweede lezing van van de reeks capita selecta over vakmanschap en materiaalgebruik in de architectuur. Hij is oprichter van het succesvolle architectenbureau Onix dat gespecialiseerd is in hout en houtconstructies.

Op donderdag 7 april houdt Alex van de Beld de tweede lezing van van de reeks capita selecta over vakmanschap en materiaalgebruik in de architectuur. Hij is oprichter van het succesvolle architectenbureau Onix dat zich gespecialiseerd heeft  in hout en houtconstructies.

Architect Alex van de Beld (1963) geeft leiding aan het internationaal werkende architectenbureau Onix (winnaar Architect van het Jaar Prijs 2010), met vestigingen in Groningen en Helsingborg. Onix staat bekend om de onderzoekende en innovatieve manier van werken en de toepassing van duurzame materialen, waaronder heel veel ‘verantwoord hout’. In de loop der jaren heeft het bureau veel kennis van hout en houtsystemen opgebouwd: ‘Timmeren bestaat eigenlijk niet meer,’ zegt Van de Beld, ‘het is allemaal lijmen geworden. En: ‘De plank is wat hij is, je zaagt ‘m niet, je integreert ‘m.’ Onlangs werd van de hand van Onix een zeer indrukwekkende houten brug opgeleverd over de rijksweg A7 bij Sneek, waarmee het de Houtinnovatieprijs 2010 in de wacht sleepte. De jury van de Architect van het Jaar Prijs roemde Onix zowel om haar innovatiekracht en vakmanschap als de betoonde verantwoordelijkheid voor de maatschappij.

The Hand of the Maker
The Hand of the Maker is een reeks capita selecta over vakmanschap en materiaalgebruik in de architectuur. Zes architecten en ontwerpers praten over hun passie voor een bepaald materiaal, zoals vilt, hout en bamboe, en de wijze waarop ze het dit materiaal verwerken in hun ontwerp. In april en mei staan nog vier afleveringen op het programma: Koen van Velsen (14/04), Claudy Jongstra en Marleen Engbersen (12/05), Elena Barthel (19/05) en Peter Fattinger (26/05).

Tijdstip en locatie
De lezingen vinden plaats op donderdagavond, aanvang 20.00 uur, in de Hoge Zaal van de Academie van Bouwkunst, Waterlooplein 213 te Amsterdam. Toegang gratis. Voertaal is Engels. Reserveren is niet mogelijk.

Delen