Eerste Kromhoutlezing op alumnidag

Gepubliceerd op

Op de dies natalis van de Academie van Bouwkunst, 5 oktober 2010, kwamen oud-studenten en oud-docenten bijeen in de 1e Klas Pub in het Centraal Station van Amsterdam voor de tweede jaarlijkse alumnidag. Aart Oxenaar, directeur van de Academie, luidde een nieuwe traditie in met het uitspreken van de eerste Kromhoutlezing.

Op de dies natalis van de Academie van Bouwkunst, 5 oktober 2010, kwamen tientallen oud-studenten en oud-docenten bijeen in de 1e Klas Pub in het Centraal Station van Amsterdam voor de tweede jaarlijkse alumnidag. Aart Oxenaar luidde een nieuwe traditie in met het uitspreken van de eerste Kromhoutlezing.

De eerste Kromhoutlezing, vernoemd naar één van de oprichters van de Academie, de Rotterdamse architect Willem Kromhout (1864-1940), stond in het teken van het werk van architect Pierre Cuypers die het centrale stationsgebouw van Amsterdam ontwierp. Aart Oxenaar (directeur van de Academie van Bouwkunst) promoveerde in 2009 op een proefschrift over het architectonisch denken, ontwerpen en de uitgevoerde gebouwen van Cuypers. De titel van zijn lezing was 'Cuypers en de kappen van het Centraal Station'.

Na afloop van de lezing was er gelegenheid om de Koninklijke wachtkamers te bezichtigen onder leiding van hofdignitaris Ton Honing. De wachtkamer wordt slechts zelden gebruikt door de koninklijke familie en is alleen na toestemming van de majesteit geopend voor publiek. De alumnidag werd afgesloten met een borrel en buffet in de Academie.

Delen