Capita Selecta: Urban Infrastructure

Gepubliceerd op

In oktober en november organiseert de Academie van Bouwkunst een serie lezingen rond het thema 'urban infrastructure'. In een brede context wordt gekeken naar de betekenis van stedelijke infrastructuur voor grote stedelijke ontwikkelingen en de noodzakelijke kennis en kunde van de stedenbouwkundige om die infrastructuur zelf te kunnen vormgeven.

In oktober en november organiseert de Academie van Bouwkunst een serie lezingen rond het thema 'urban infrastructure'. In deze serie wordt gekeken naar de betekenis van stedelijke infrastructuur voor grote stedelijke ontwikkelingen en de noodzakelijke kennis en kunde van de stedenbouwkundige om die infrastructuur zelf te kunnen vormgeven.

Infrastructuur is tegenwoordig vaak de aanjager voor stedelijke ontwikkeling. De stedenbouwkundige wordt steeds vaker betrokken bij stedelijke ontwerpen waarin het oplossen van complexe vraagstukken over stedelijke infrastructuur een steeds belangrijker onderdeel van de ontwerpopgave is. Dit vereist specifieke kennis en vakmanschap, niet alleen om infrastructuur te integreren in het stedelijk ontwerp, maar ook om vorm te geven aan de infrastructuur zelf.

Hoe positioneren architecten en planners zich binnen de mogelijkheden van de techniek, en welke kennis is noodzakelijk voor het ontwerpen en uitvoeren van een succesvol plan? En kunnen nieuwe modellen voor stedelijke infrastructuur en vervoermiddelen het gedrag van mensen veranderen en de voorwaarden voor een duurzame groei van steden creëren?

De serie Urban Infrastructure wordt gecoördineerd door Rogier van den Berg, hoofd van de masteropleiding Stedenbouw.

Programma

28 oktober     
Jan Benthem (Benthem Crouwel Architects)

4 november     Bernardo Secchi (Studio Associatio Bernardo Secchi Viganò)

11 november   Marcel Smets (voormalig Vlaams Rijksbouwmeester)

25 november   Alfredo Brillembourg & Hubert Klumpner (Urban-Think Tank)

2 december      Arturo Ardila-Gómez (World Bank Group)

Tijdstip en locatie
De Capita Selecta-lezingen zijn openbaar en vinden plaats op donderdagavond, aanvang 20.00 uur. Locatie: Academie van Bouwkunst Amsterdam, Waterlooplein 213, 1011 PG te Amsterdam. De toegang is gratis.

Delen