Capita Selecta 'Urban Infrastructure': Jan Benthem

Gepubliceerd op

Op donderdag 28 oktober houdt Jan Benthem (Benthem Crouwel Architekten) een lezing in een reeks Capita Selecta over stedelijke infrastructuur. In deze reeks wordt gekeken naar de betekenis van stedelijke infrastructuur voor grote stedelijke ontwikkelingen en de noodzakelijke kennis en kunde van de stedenbouwkundige om die infrastructuur zelf te kunnen vormgeven.


Jan Benthem staat met compagnon Mels Crouwel (voormalig Rijksbouwmeester) aan het hoofd van architectenbureau Benthem Crouwel, waar ruim zeventig personen aan een doorlopende stroom opdrachten werken, voornamelijk bouwopgaven in het publieke domein, zoals de uitbreiding van luchthaven Schiphol, de metrostations van de Noord/Zuidlijn en de vernieuwing van vier centrale stationsgebouwen in de Randstad. Benthem Crouwel werkt daarnaast aan verschillende culturele opgaven, zoals de vernieuwing van het Stedelijk Museum in Amsterdam, de renovatie van het werkplaatsengebouw Las Palmas (Rotterdam) en het Haagse museum voor actuele kunst.

Benthem Crouwel groeide begin jaren negentig uit tot een van de meest vooraanstaande bureaus in Nederland met belangrijke opdrachten en ontwerpen. Het werk wordt gekarakteriseerd als sober en doelmatig, geheel in lijn met de Hollandse traditie van degelijkheid, waarin met minimale middelen een maximaal effect wordt bereikt. In 2005 opende het succesvolle bureau ook een vestiging in Duitsland, Benthem Crouwel Aachen.

Tijdstip en locatie
De Capita Selecta-lezingen zijn openbaar en vinden plaats op donderdagavond, aanvang 20.00 uur. Locatie: Academie van Bouwkunst Amsterdam, Waterlooplein 213, 1011 PG te Amsterdam. De voertaal is Engels. Toegang is gratis.

Programma

28 oktober     
Jan Benthem (Benthem Crouwel Architekten)

4 november    
Bernardo Secchi (Studio Associatio Bernardo Secchi Viganò)

11 november  
Marcel Smets (voormalig Vlaams Rijksbouwmeester)

25 november  
Alfredo Brillembourg & Hubert Klumpner (Urban-Think Tank)

2 december    
Arturo Ardila-Gómez (World Bank Group)

Delen