Thomas Oles lector aan Academie van Bouwkunst

Gepubliceerd op

De Academie van Bouwkunst Amsterdam heeft landschapsarchitect en wetenschapper Thomas Oles benoemd tot lector Living Landscape. In het gelijknamige internationale onderzoeksproject doet Oles de komende twee jaar onderzoek naar de geschiedenis van cultuurlandschappen en duurzaamheid in ontwerp en planning van landschappen.

De Academie van Bouwkunst Amsterdam heeft landschapsarchitect en wetenschapper Thomas Oles benoemd tot lector Living Landscape. In het gelijknamige internationale onderzoeksproject doet Oles de komende twee jaar onderzoek naar de geschiedenis van cultuurlandschappen en duurzaamheid in ontwerp en planning van landschappen.

Het nieuwe lectoraat sluit aan op de ambitie van de Academie van Bouwkunst om voorop te lopen in actuele ontwikkelingen in het vakgebied en internationaal te opereren. De eerste openbare activiteit van het lectoraat Living Landscape is de intreerede van Thomas Oles op 9 september. Deze rede is tevens de aftrap van een reeks van zes publiekslezingen waarin internationale experts ingaan op de betekenis van landschap en de relatie tussen landschapsarchitectuur en de stedelijke omgeving.

Op een later moment wordt het lectoraat ingezet om een internationaal symposium te organiseren over Europese vraagstukken en opgaven in de landschapsarchitectuur. Met het lectoraat wil de Academie van Bouwkunst zich profileren op de meer exclusieve kant van het landschapsonderwijs: het ‘grootschalige landschap’, naast de bestaande kleinschalige opgaven waarin een uitwisseling plaatsvindt tussen landschapsarchitectuur, stedenbouw en architectuur. Uitbreiding van de academische bagage is van groot belang om in de sector een grote rol te blijven spelen en aan toekomstige opgaven vorm te geven.

Thomas Oles studeerde aan de Universiteit van Washington, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en de Koninklijke Veterinaire en Landbouw Universiteit in Denemarken en aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), een van de meest prestigieuze technische universiteiten ter wereld. Hij werkte onder andere voor Ken Smith Landscape Architect, Martha Schwartz Partners, GLS Landscape|Architecture en ORG Architects. Daarnaast was hij als gastdocent verbonden aan de universiteiten van Washington, Oregon en Cambridge. Hij geeft lezingen en schrijft regelmatig kritieken over landschapsarchitectuur. Oles is de auteur van Recovering the Wall: thoughts on landscape, bounding and ethics (binnenkort te verschijnen bij University of Chicago Press).

In de Academie van Bouwkunst, onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, worden architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten in constante uitwisseling tussen werkveld en academie opgeleid. De Academie van Bouwkunst is het enige opleidingsinstituut in Nederland dat de drie ruimtelijke ontwerpdisciplines binnen haar muren verenigt en gedeeltelijk interdisciplinair aanbiedt.

foto: Joost Bataille

Delen