Capita Selecta: Living Landscape

Gepubliceerd op

Landschapsarchitect Thomas Oles houdt op donderdag 9 september de eerste lezing van een nieuwe Capita Selecta-reeks. In zes lezingen gaan internationale experts in op de betekenis van landschap en de relatie tussen landschapsarchitectuur en de stedelijke omgeving.


Wat is landschap? Wanneer is dit woord in gebruik genomen en hoe is de betekenis ervan in de loop der tijd veranderd? Hoe en waarom wordt landschap steevast geassocieerd met natuur, als een afgebakende zone voor extensieve activiteiten als recreatie, waterberging en vooral land- en tuinbouw? In een wereld die verregaand is verstedelijkt, is dit statische begrip van landschap echter onhoudbaar geworden. Landschap is tegenwoordig vooral ook een plek waarin steeds meer niet-landschap wordt gecreëerd. De groene plekken op de landkaart komen steeds dichter tegen de rode van stedelijke omgevingen te liggen. Het Groene Hart bijvoorbeeld wordt vrijwel geheel omsloten door ‘niet-landschap’.

Onder invloed van de vele transformaties die het landschap ondergaat spreekt een groeiend aantal wetenschappers daarom over landschap als geleefde praktijk, ofwel als ‘levend landschap’. In de Capita Selecta-reeks ‘Living Landscape’ gaan experts uit de landschapsarchitectuur in op de veranderde betekenis van landschap en op het vak van ontwerper.

Tijdstip en locatie
De Capita Selecta-lezingen zijn openbaar en vinden plaats op donderdagavond, aanvang 20.00 uur. Locatie: undefinedAcademie van Bouwkunst Amsterdam, Waterlooplein 213, 1011 PG te Amsterdam. De toegang is gratis.

Programma

9 september: Thomas Oles (VS)

16 september: Alan Berger (VS)

23 september: Charles Waldheim (VS)

30 september: Eleanor Fawcett en Mark Brearley (VK)

7 oktober: Chris Reed (VS)

14 oktober: Ken Smith (VS)

Delen