Academie van Bouwkunst benoemt Jan Peter Wingender tot lector Material & Design

Gepubliceerd op

Tectonics in Contemporary Brick Architecture is het onderzoeksproject van lector en architect Jan Peter Wingender, verbonden aan het lectoraat Material & Design van de Academie van Bouwkunst van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. In het drie jaar durende onderzoeksproject zet Wingender, die wordt geassisteerd door architect Uri Gilad, de tektoniek van baksteen in de eigentijdse architectuur centraal.

Tectonics in Contemporary Brick Architecture is het onderzoeksproject van lector en architect Jan Peter Wingender, verbonden aan het lectoraat Material & Design van de Academie van Bouwkunst van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. In het drie jaar durende onderzoeksproject zet Wingender, die wordt geassisteerd door architect Uri Gilad, de tektoniek van baksteen in de eigentijdse architectuur centraal.

Onderwerpen die aan de orde komen lopen uiteen van de productie van bakstenen en de tectonische mogelijkheden van het materiaal, tot de betekenis van het materiaal voor het stads- en straatbeeld. Gedurende de looptijd van het lectoraat leveren studenten, docenten en architecten bijdragen aan het onderzoek. Op het programma staan studentenprojecten, excursies, debatten en publiekslezingen. De activiteiten van het onderzoeksproject zullen zoveel mogelijk worden afgestemd op het onderwijsprogramma van de Academie van Bouwkunst Amsterdam.

Het eerste openbare evenement van lector Jan Peter Wingender is de tentoonstelling An Exacting Material: Tectonics in Contemporary Brick Architecture in september 2010. Hierin worden twintig eigentijdse gebouwen van baksteen in Nederland met elkaar vergeleken op het snijvlak van materiaalgebruik, bouwtechniek en de achterliggende architectonische ideeĆ«n. In 2013 zal bij uitgeverij Architectura & Natura een publicatie verschijnen over de resultaten van de activiteiten van het lectoraat.

Foto: Koos Breukel

Delen