Jan Maas wint StedenbouwNU-prijs

Gepubliceerd op

Jan Maas, alumnus van de Academie van Bouwkunst Amsterdam, is op 10 februari in het NAi in Rotterdam uitgeroepen tot de winnaar van de eerste StedenbouwNU-prijs, de prijs voor de beste afstudeerprojecten in de disciplines stedenbouw en landschapsarchitectuur. De prijs is een opdracht ter waarde van € 20.000 in het kader van het innovatieprogramma ‘Mooi Nederland’ van het ministerie van VROM.


Een jury, de ‘club van 50’, maakte aan de hand van filmpjes van de achttien genomineerde afstudeerprojecten een voorselectie en koos drie genomineerde ontwerpen. Een prestigieuze ‘club van 5’ koos uiteindelijk voor het ontwerp ‘Urban Wrinkle’ van Jan Maas, een glooiend stadspark met daaronder een station in het hart van de Amsterdamse Zuidas. Volgens de jury biedt het ontwerp een strategisch alternatief voor ‘meerdere hoofdpijndossiers van de Zuidas: de identiteit van het gebied, de kwaliteit van de openbare ruimte en de oriëntatie van het toekomstige HSL-station’. Met zijn ‘totaalingreep’ maakt Maas ‘niet alleen stad, maar ook architectuur en landschap’. Het ontwerp werd vorig jaar ook genomineerd voor de Archiprix 2009.


Vlnr. Ellen de Boer, Jan Maas, Minke Mulder, Claire Oude Arninkhof

Juryvoorzitter Cees van Boven, directeur van Bouwfonds MAB, reikte namens minister Cramer van het ministerie van VROM de prijs uit.

De andere genomineerden waren Ellen de Boer, die een uitbreidingslocatie voor het financiële centrum van Londen ontwierp ('Bricklane'), en het duo Minke Mulder en Claire Oude Arninkhof die de mogelijkheid van stadslandbouw in een stedelijk gebied hebben onderzocht ('Croproad Park').

De uitreiking ging gepaard met een debat in het NAi met onder andere Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol. De genomineerde projecten vormden het uitgangspunt voor een discussie over de toekomst van de Nederlandse stad en de discipline stedenbouw. Initiatiefnemer Rogier van den Berg, hoofd van de masteropleiding Stedenbouw van de Academie van Bouwkunst Amsterdam, hoopt met StedenbouwNU actuele ontwerpopgaven beter in beeld te krijgen en een platform te bieden voor verfrissende debatten over stedelijke ontwerpen.

StedenbouwNU wordt ondersteund door de Nederlandse masteropleidingen Stedenbouw en Landschapsarchitectuur, het Atelier Rijksbouwmeester, het ministerie van OC&W en het Innovatieprogramma ‘Mooi Nederland’ van het ministerie van VROM. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt. De video-opnamen van alle genomineerde ontwerpen worden opgenomen in een installatie die een jaar lang langs scholen, bedrijven en instituten reist. De opnamen zijn ook te bekijken op www.stedenbouw.nu.

Delen