Docenten Academie van Bouwkunst genomineerd voor Prix de Rome Architectuur

Gepubliceerd op

De jury van de Prix de Rome Architectuur heeft vier architecten genomineerd die mogen deelnemen aan de eindronde. Onder hen bevinden zich drie architecten die regelmatig lesgeven aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam: Olv Klijn, Oana Rades en Anouk Vogel. Tevens is het duo Jeroen van Steenvoorden en Jeroen Spee genomineerd.


Wedstrijd
De Prix de Rome Architectuur bestaat uit verschillende juryrondes, waarin de internationale jury stapsgewijs een selectie uit het werk van de kandidaten maakt. De jury onder voorzitterschap van Aaron Betsky (VS) heeft uit ruim honderd deelnemers vier architecten geselecteerd die worden toegelaten tot de eindronde. Deze eindronde bestaat uit een werkperiode van drieƫnhalve maand waarin wordt gewerkt aan een eindrondeopdracht. De genomineerden wordt een atelier ter beschikking gesteld op de Rijksakademie van beeldende kunsten. De eindjurering vindt plaats op grond van het werk en van een presentatie tijdens een overzichtstentoonstelling in ARCAM te Amsterdam in mei a.s.

Over de genomineerden
Oana Rades (1977) is architect en projectleider bij bureau MVRDV te Rotterdam en geeft projectonderwijs aan de Amsterdamse Academie van Bouwkunst. Olv Klijn (1974) is architect en oprichter van het bureau .FABRIC in Amsterdam en doceert ontwerpvaardigheden aan dezelfde Academie. Anouk Vogel (1977) is landschapsarchitect en heeft een eigen bureau: Anouk Vogel landscape architecture. Ook zij geeft projectonderwijs aan de Academie van Bouwkunst.

Prix de Rome
De Prix de Rome is de kunst- en architectuurprijs van Nederland voor kunstenaars onder de 35 jaar. De prijs is gericht op het traceren van talent en het signaleren van trends in een internationale context. In de afgelopen jaren zijn meerdere alumni van de Academie in de prijzen gevallen: Rob Hootsmans (1995), Nikol Dietz (2001) en Ronald Rietveld (2006). Maar ook onder de docenten bevinden zich veel prijswinnaars: Wim van den Bergh (1986), Adriaan Geuze (1990), Joost van Hezewijk (1995), Moriko Kira (1995), Gianni Cito (2001), John Lonsdale (2001) en Nicoline van Harskamp (2009).

Tijdstip en locatie
Op 15 mei opent de tentoonstelling met de eindrondeopdrachten in ARCAM, Prins Hendrikkade 600 te Amsterdam. De prijsuitreiking van de Prix de Rome Architectuur 2010 vindt plaats op donderdag 10 juni 2010 in Amsterdam. De locatie wordt later bekendgemaakt.

Delen