Vier Amsterdamse ontwerpen genomineerd voor Archiprix 2010

Gepubliceerd op

Tijdens de opening van de jaarlijkse Afstudeertentoonstelling van de Academie van Bouwkunst Amsterdam is bekendgemaakt welke afstudeerprojecten genomineerd zijn voor deelname aan de Archiprix 2010, de prestigieuze prijs voor de beste afstudeerplannen van de Nederlandse ontwerpopleidingen. Uit 21 projecten koos de jury vier ontwerpen.


De jury nomineerde twee studenten van de masteropleiding Architectuur en een gelijk aantal van de masteropleiding Stedenbouw. Eline Keus en Wouter de Haas (Stedenbouw) maakten beiden een ontwerp dat een duurzame relatie aangaat met streekeigen verschijningsvormen. Eline Keus ontwierp nieuwe woonwijken die gebaseerd zijn op het duinlandschap in de Westlandse binnenduinrandzone. Wouter de Haas maakte een ontwerp voor een hybride gebouw op de Neeltje Jans, dat een duurzame relatie aangaat met het landschap en het streektoerisme in Zeeland. Het gebouw moet dienst doen als herberg en moet ook een identificatiepunt zijn voor de Zeeuwse bevolking.

Marijke Bruinsma en Jeroen Atteveld (Architectuur) ontsluiten elk een stuk van de publieke ruimte dat voor het publiek verborgen blijft. In de verborgen identiteit van de Marinewerf op het Oosterdok in Amsterdam ziet Bruinsma een bijzondere kwaliteit die als onderdeel van de publieke ruimte een unieke aanvulling kan zijn op de stad. Atteveld ontwierp een badhuis in het Westelijk Havengebied dat gekoppeld is aan het afvalverbrandingsbedrijf AEB. Door toevoeging van ontspanningsmogelijkheden aan een gebied dat gedomineerd wordt door industrie en overslag, wordt het Westelijk Havengebied aantrekkelijker en toegankelijker voor Amsterdammers.

Juryrapport
De jury, bestaande uit Aart Oxenaar, Machiel Spaan, Rogier van den Berg, Marieke Timmermans en visiting critic Floris Alkemade, heeft in het bijzonder gekeken naar het niveau van het onderzoek, de constitutie van de uitwerking en naar de overtuigingskracht en eigenheid van de ontwerpingreep. Eline Keus werd geprezen om de eenvoud van techniek waarmee zij een ‘lichtvoetige, nomadische stad laat meebewegen met de kustlijn’, en Wouter de Haas om de eenvoudige maar overtuigende materialisering waarmee hij opnieuw identiteit geeft aan het stroomlandschap. Bijzonder aan het ontwerp van Marijke Bruinsma noemde de jury de ruimtelijke sequenties die het uitgangspunt vormen van een ‘labyrintische woonwereld’ en de typologische onderzoekjes die resulteren in een reeks karakteristieke pleintjes op het Oosterdok. Jeroen Atteveld heeft volgens de jury een prijzenswaardige methodiek ontwikkeld voor het hergebruik van een bestaand gebouw met een moeilijke conditie. De jury noemde zijn badhuis ‘een prettige parasiet’.

Archiprix
De Nederlandse ontwerpopleidingen nomineren jaarlijks hun beste afstudeerplannen voor deelname aan de Archiprix. Aankomend talent wordt vaak voor het eerst door Archiprix genomineerd. De Academie van Bouwkunst-alumni Dingeman Deijs en Derk van der Velden sleepten vorig jaar respectievelijk de eerste prijs en een eervolle vermelding in de wacht.

Datum en openingstijden
De Afstudeertentoonstelling is nog te bezichtigen tot en met 4 december 2009 in de Omloop van de Academie van Bouwkunst, Waterlooplein 213, Amsterdam. Openingstijden: maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Eline Keus

Marijke Bruinsma

Jeroen Atteveld

Wouter de Haas

Delen