Studenten Bouwkunst winnen prijs Vrijstaat Amsterdam

Gepubliceerd op

Vijf studenten van de Academie van Bouwkunst Amsterdam hebben op 6 oktober 2009 de derde prijs gewonnen in de studentenontwerpwedstrijd Vrijstaat Amsterdam. Hun ontwerp 'Door de rand' is onderdeel van de Amsterdamse inzending voor de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR). In totaal dongen tien ontwerpen mee naar de prijs voor het beste ontwerp voor de toekomst van de stad Amsterdam in 2040.

 

Het ontwerp 'Door de rand' van Nina Scherer, Jorrit Steetskamp, Sanneke van Wijk, Jan-Geert Baan en Eric-Jan Bijlard, allen studenten van de masteropleiding Stedenbouw aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam, voorziet in een nieuw programma voor een aantal 'verborgen plekken' in de huidige stadsrand. De verborgen plekken worden in het ontwerp getransformeerd tot een verblijfsplek waar ruimte is voor recreatie, natuurontwikkeling, ondernemerschap en experimentele woonvormen. Ook 'traditionele randverschijnselen' als sportvelden en autosloperijen krijgen een plek in de openbaarheid. Juryvoorzitter en curator van Vrijstaat Amsterdam Zef Hemel noemde het ontwerp van de vijf studenten ‘prikkelend’ en 'verrassend’.

Vrijstaat Amsterdam is onderdeel van de vierde Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam 2009. De inzending van de gemeente Amsterdam bestaat uit een tentoonstelling van stedenbouwkundige ontwerpen georganiseerd door de Dienst Ruimtelijke Ordening. Voor deze tentoonstelling vroeg de Dienst Ruimtelijke Ordening studenten van verschillende Amsterdamse opleidingen mee te denken over de structuurvisie voor het jaar 2040. Uit 56 inzendingen nomineerde de jury tien ontwerpen.

Op 6 oktober werden de winnaars bekendgemaakt in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord. De eerste prijs is gewonnen door studenten van de opleiding Sportmarketing van de Hogeschool van Amsterdam voor het gebruik van het thema ‘water’ bij de Olympische Spelen in 2028. De tweede prijs ging naar David Benz van de Rietveld Academie voor zijn filmpje over multifunctioneel gebruik van de ‘Albert Cuyp’.

De Biënnale
De Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam is een internationaal evenement met een breed programma gericht op architectuur en stedenbouw. Het thema van de vierde editie is Opening City: Designing Coexistence. De Nederlandse architect en urbanist Kees Christiaanse is curator van de Biënnale, die plaatsvindt van 24 september 2009 tot 10 januari 2010 in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam. In de Tolhuistuin (de voormalige Shell-kantine) in Amsterdam-Noord  zijn van 27 september tot en met 8 november de winnende ontwerpen te bekijken.

 

Delen