Vijf studenten Academie van Bouwkunst genomineerd voor ontwerpwedstrijd Vrijstaat Amsterdam

Gepubliceerd op

Het ontwerp 'Door de rand' van vijf studenten van de Academie van Bouwkunst is genomineerd voor de studentenontwerpwedstrijd Vrijstaat Amsterdam, de Amsterdamse inzending voor de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR). Het ontwerp wordt van 27 september tot en met 8 november tentoongesteld in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord.

Het ontwerp 'Door de rand' van vijf studenten van de Academie van Bouwkunst Amsterdam is genomineerd voor de studentenontwerpwedstrijd Vrijstaat Amsterdam, de Amsterdamse inzending voor de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR). Het ontwerp wordt van 27 september tot 8 november 2009 tentoongesteld in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord.

Vrijstaat Amsterdam is onderdeel van de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam 2009. De inzending van de gemeente Amsterdam bestaat uit een tentoonstelling van stedenbouwkundige ontwerpen georganiseerd door de Dienst Ruimtelijke Ordening met de titel 'Vrijstaat Amsterdam'. De Dienst Ruimtelijke Ordening heeft tien verschillende opleidingsinstituten in Amsterdam gevraagd mee te denken over de structuurvisie voor het jaar 2040 en schreef een ontwerpwedstrijd uit over de toekomst van de stad. Meer dan 250 studenten verdeeld over 56 groepen hebben aan deze ontwerpwedstrijd deelgenomen. De twintig beste ontwerpen worden tentoongesteld in de Tolhuistuin aan de Amsterdamse IJ-oever. Tien ontwerpen dingen mee naar de hoofdprijs die op 6 oktober wordt uitgereikt.

Door de rand
Het ontwerp 'Door de rand' van Nina Scherer, Jorrit Steetskamp, Sanneke van Wijk, Jan-Geert Baan en Eric-Jan Bijlard, allen studenten van de masteropleiding Stedenbouw aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam, voorziet in nieuwe bestemmingen voor een aantal 'verborgen plekken' in de huidige stadsrand. 'Met het toevoegen van een nieuw programma worden de verborgen plekken getransformeerd. Een nieuwe mix van sensaties en belevenissen maakt van de rand niet alleen een doorgang, maar ook een verblijfsplek.' Op veel plekken die door stadsbewoners niet worden ervaren schetsen zij ruimte voor recreatie, natuurontwikkeling, ondernemerschap en experimentele woonvormen. Maar ook 'traditionele randverschijnselen' als sportvelden en autosloperijen krijgen in hun ontwerp een plek in de openbaarheid.

De Biënnale
De Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam is een internationaal evenement met een breed programma gericht op architectuur en stedenbouw. Het thema van de vierde Biënnale is Opening City: Designing Coexistence. Curator van de Biënnale is de Nederlandse architect en urbanist Kees Christiaanse. Zef Hemel van de Dienst Ruimtelijke Ordening in Amsterdam is curator van Vrijstaat Amsterdam. De Biënnale vindt plaats van 24 september 2009 tot 10 januari 2010 in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam, en van 27 september tot en met 8 november in de Tolhuistuin (de voormalige Shell-kantine) in Amsterdam-Noord.

Finaleavond
Op 26 september hebben tien groepen hun ontwerp verdedigd voor een jury. Op 6 oktober wordt bekend gemaakt wie de definitieve prijswinnaars zijn. De studenten krijgen vooraf tien minuten tijd om hun ontwerp aan het publiek te presenteren. De hoofdprijs is een verzorgd arrangement met vlucht boven de Amsterdamse metropoolregio.

Door de rand: nieuwe betekenis van Amsterdamse randen

Door de rand (detail)

Delen