Marieke Timmermans nieuw hoofd Landschapsarchitectuur

Gepubliceerd op

Marieke Timmermans is bij de start van het studiejaar 2009-2010 aangetreden als hoofd van de opleiding Landschapsarchitectuur aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam. Zij volgt Noël van Dooren op, die deze rol ruim vijf jaar heeft vervuld.

 


Marieke Timmermans en Noël van Dooren

Marieke Timmermans ontwikkelde zich na haar studie Landschapsarchitectuur aan de Amsterdamse Academie van Bouwkunst (1994, cum laude) tot een toonaangevend landschapsarchitect en bevlogen docent. In 1998 richtte zij met Pepijn Godefroy het bureau Landscape Architects for Sale (LA4sale) op. Sinds 2008 concentreert zij zich als directeur van Indewei BV op bouwontwikkeling in het landschap.

In de visie van Timmermans betekent bouwen in het landschap niet bij voorbaat vernietiging van het landschap. Integendeel: het kan zelfs een nieuwe ruimtelijke kwaliteit toevoegen. 'We moeten gewoon anders bouwen: denken vanuit het landschap door onderzoek te doen naar en rekening te houden met de sfeer, identiteit en cultuurhistorie van het gebied', aldus het nieuwe hoofd van de opleiding Landschapsarchitectuur.

In het onderwijs wil Timmermans werken aan twee lijnen: de vakinhoud en de didactiek. Als het aan Timmermans ligt, wordt de academie nog meer een inspiratiebron voor de beroepspraktijk. Het onderwijs heeft in haar optiek de plicht om inhoudelijk diep in te gaan op actuele opgaven die bijvoorbeeld ontstaan door een veranderende rolverdeling tussen overheid en particuliere sector. Door een academischer benadering en meer ruimte voor het individu kan de opleiding een tegenwicht bieden aan de praktijk die de dagelijkse werkomgeving van studenten vormt.
Interview met Marieke Timmermans: Bouwen in het landschap - vloeken in de kerk?

Op donderdagavond 3 september om 20:00 uur hield Timmermans haar intreerede aan de Academie van Bouwkunst. Aansluitend blikte Noël van Dooren terug op zijn ervaringen in het onderwijs op de Academie. Op de binnenplaats van het academiegebouw werd een tentoonstelling geopend met werk van het oude en het nieuwe hoofd Landschapsarchitectuur.

Delen