Bouwkunststudenten winnen publieksprijs 't Vaneker

Gepubliceerd op

Jolijn Valk, Jurrian Knijtijzer en Geurt Holdijk, drie studenten van de Academie van Bouwkunst, hebben de publieksprijs van de architectuurprijsvraag 't Vaneker gewonnen. De prijsvraag bestond uit het ontwerpen van een woning binnen een zogenaamd Twents Cluster: drie tot vijf kavels van tussen de 1000 en 1500 vierkante meter. Met hun eigentijdse plan Four-way Tie kregen de Amsterdamse studenten de meeste van 2300 uitgebrachte stemmen.

Jolijn Valk, Jurrian Knijtijzer en Geurt Holdijk, drie studenten van de Academie van Bouwkunst, hebben de publieksprijs van de architectuurprijsvraag t Vaneker gewonnen. De prijsvraag bestond uit het ontwerpen van een woning binnen een zogenaamd Twents Cluster: drie tot vijf kavels van tussen de 1000 en 1500 vierkante meter. Met hun eigentijdse plan Four-way Tie kregen de Amsterdamse studenten de meeste van 2300 uitgebrachte stemmen.

Het landschap in 't Vaneker wordt voornamelijk getypeerd door groene kamers die met houtwallen worden omzoomd. In het plan krijgen deze groene kamers een centrale plaats. Door nieuwe kamers met daarin woningen toe te voegen, kunnen woningbouw en herstel van de landschapsstructuur hand in hand gaan. Door de woningen op de kavel te concentreren worden de groene kamers zo min mogelijk aangetast, en ontstaat een gemeenschappelijk gebied dat de woningen bindt. De woningen worden zo geplaatst dat extra zichtlijnen ontstaan, waardoor de ervaarbaarheid van de gehele groene kamer wordt vergroot. Tevens voorziet het plan in een netwerk van wandel- en fietsroutes, waarmee het landschap niet alleen voor bewoners, maar ook voor recreanten toegankelijk wordt.

Met de publieksprijs wonnen Valk, Knijtijzer en Holdijk een bedrag van ¤ 2500.

Uitgebreide toelichting op het plan: Four-way Tie: Exclusief wonen op een collectief knooppunt (PDF)

Delen