Afgelast: 1·Lectures met Sylvia Karres

donderdag 09 april 2020, 20:00 - 22:00 uur
Academie van Bouwkunst
Waterlooplein 211-213
1011 PG Amsterdam

In lijn met de adviezen van de RIVM hebben ARCAM en de Academie van Bouwkunst dit programma geannuleerd. Ticketkopers die via de webshop van ARCAM een ticket hebben aangeschaft, worden op de hoogte gebracht per e-mail.

Het Nederlandse landschap verandert door de eeuwen heen. Niet alleen door de natuurlijke elementen als water, wind en aarde – maar ook door menselijke bijdrages. Bijdrages die de structuur van ons landschap veranderen en verder laten ontwikkelen.

Wij als Nederlanders hebben een vrij uniek landschap, met name deze door onszelf is samengesteld. Denk bijvoorbeeld aan het dempen van grachten, het afgraven van veen, het aanleggen van duinen aan de kust of het leegpompen van de Zuiderzee. Er zijn genoeg voorbeelden te noemen om ons door mens gemaakte landschap te illustreren.

Een zelfgemaakt landschap heeft de rol van een landschapsarchitect opnieuw gedefinieerd en versterkt. Na een lange periode van het optimaliseren van landschap voor de veiligheid en onze infrastructuur, staan landschapsarchitecten voor een nieuwe uitdaging. Urbanisatie, veranderingen in de landbouw, de vraag naar natuurlijke systemen en energie-/klimaatveranderingen vragen om een nieuwe aanpak. En de vraag naar meer en zichtbaarder groen is groter dan ooit tevoren.

In deze 1·Lecture gaat Sylvia Karres vertellen over de ontwikkeling van de rol van de landschapsarchitect. Zij vergelijkt deze ontwikkelingen met haar eigen persoonlijke ervaringen en projecten als ontwerper. Karres blikt ook vooruit op toekomstige opgaves waar landschapsarchitecten voor komen te staan. Kortom: een lezing die je als landschapsarchitect niet wil missen!

Datum: donderdag 9 april 2020
Tijd: 20.00 aanvang lezing / 19.30 inloop
Locatie: Academie van Bouwkunst Amsterdam, Waterlooplein 213 te Amsterdam
Voertaal: Engels.
Prijs: Studenten van de Academie van Bouwkunst Amsterdam hebben vrij toegang op vertoon van hun collegekaart. Voor lezingen die op de Academie plaatsvinden, hoeven studenten niet van te voren de kaarten te reserveren. Geen student, maar wel interesse? Losse tickets (€ 7,50 per stuk) zijn verkrijgbaar via de webshop van Architectuurcentrum Amsterdam.

Over Sylvia Karres
Sylvia Karres (1956) studeerde landschapsarchitectuur aan de Rijks Hogere School voor Tuin- en Landschapsinrichting in Boskoop en aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Zij werkte eerder bij Bureau Maas, de Provincie Noord-Holland en tien jaar als ontwerper en projectleider bij bureau Bakker en Bleeker (thans B+B) in Amsterdam. In 1997 richtte zij, samen met Bart Brands, het bureau Karres en Brands op.

In 2010 is Sylvia Karres door Rijkswaterstaat benoemd als supervisor van het project SAA, een uitbreiding van het snelwegennet tussen Schiphol – Amsterdam – Almere. Sinds september 2016 is Sylvia ook lid van het supervisieteam van het stationsgebied in Utrecht.

Over de 1·Lectures
De Academie van Bouwkunst organiseert in samenwerking met Architectuurcentrum Amsterdam sinds 2014 de 1·Lectures. Deze reeks architectuurlezingen biedt een podium aan sprekers uit binnen- en buitenland om te vertellen over uiteenlopende onderwerpen uit de internationale wereld van de architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Lees meer...

Delen