1·Lectures met Patrick Fransen

donderdag 06 februari 2020, 20:00 - 22:00 uur
Academie van Bouwkunst
Waterlooplein 211-213
1011 PG Amsterdam

Vanuit de Academie van Bouwkunst spreekt Patrick Fransen, architect en oprichter van NOAHH | Network Oriented Architecture, op donderdag 6 februari 2020 over zijn fascinaties voor ruimtevaart en sterrenkunde, en geeft hij zijn visie op architectuur. 

Patrick Fransen ontwikkelt met zijn bureau NOAHH gebouwen vanuit zijn fascinatie over architectuur als ‘canvas’, architectuur als ‘platform’ en architectuur als ‘tijdmachine’. Zijn gebouwen laten zich gemakkelijk interpreteren en herinterpreteren. Ze zijn nooit bedoeld als statisch. In zijn werk is hij geïnspireerd door de vervaging van grenzen tussen publiek en privaat en door de verwevenheid van bestemming en identiteit. De beleving van een ruimte is daarin belangrijker dan de definitie van de ruimte zelf. TivoliVredenburg, Amare, Theater aan de Parade en de transformatie van de door Aldo van Eyck ontworpen gebouwen van ESA-ESTEC zijn daar sprekende voorbeelden van.

Zijn fascinatie voor ruimtevaart en sterrenkunde in de definitie en beleving van tijd laat zich lezen in gebouwen waarin je kunt ‘zappen’, waarin een andere ruimte-tijd beleving kan worden waargenomen; gebouwen die aanzetten tot nieuwe gebruikspatronen en het denken over ingesleten standaarden.

Onze huidige samenleving vraagt daarom van architectuur iets anders dan rigide structuren. Architectuur moet enerzijds met snelle veranderingen kunnen meebewegen, zowel in verdichting als in verdunning, en anderzijds houvast en comfort bieden. Daarin is het voortbouwen op een gegeven context belangrijk, waarin een ‘guest–host’ principe verschillende tijdlagen opeenvolgend en tegelijkertijd kunnen worden ervaren. Fransen zal aan de hand van een bespiegeling van zijn publieke projecten en o.a. de ontwerpstudie ‘Licht Verdicht’ en de transformatie van zijn eigen woonhuis zijn fascinaties en dit thema verder toelichten.

Datum: donderdag 6 februari 2020
Tijd: 20.00 uur aanvang lezing / 19.45 uur inloop
Locatie: Academie van Bouwkunst Amsterdam, Waterlooplein 213 te Amsterdam
Prijs: Studenten van de Academie van Bouwkunst Amsterdam hebben vrij toegang op vertoon van hun collegekaart. Voor lezingen die op de Academie plaatsvinden, hoeven studenten niet van te voren de kaarten te reserveren. Geen student, maar wel interesse? Losse tickets (€ 7,50 per stuk) zijn verkrijgbaar via de webshop van Architectuurcentrum Amsterdam.
Taal: Engels

Over de 1·Lectures
De Academie van Bouwkunst organiseert in samenwerking met Architectuurcentrum Amsterdam sinds 2014 de 1·Lectures. Deze reeks architectuurlezingen biedt een podium aan sprekers uit binnen- en buitenland om te vertellen over uiteenlopende onderwerpen uit de internationale wereld van de architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Lees meer...

Delen