Webinar: Ontwerpers in de wereld van wetenschap #1

donderdag 01 oktober 2020, 19:30 - 21:00 uur

Ontwerpers in de wereld van wetenschap – een webinar over practice oriented research

De onderzoeksgroep High-Density Energy Landscapes organiseert een webinar van twee avonden over practice oriented design research. Dit type onderzoek vindt plaats op het raakvlak tussen de ontwerppraktijk, toegepast onderzoek en universiteiten. Deelnemers krijgen inzicht in de mogelijkheden voor doctoraal (PhD) onderzoek voor ontwerpende disciplines, de praktijk van design research en de doorwerking van onderzoek in het onderwijs. Het webinar bevat presentaties, panel discussies en interactieve vraag- en antwoordsessies. Voertaal is in principe Engels.

Donderdag 1 oktober 2020 #1: Science at the Academy of Architecture?
Op deze avond reflecteren Merten Nefs (Vereniging Deltametropool, TU Delft) and Dirk Oudes (Amsterdam Academy of Architecture, Wageningen University) op hun PhD onderzoek en de interactie met de ontwerppraktijk. Ze bespreken onder andere de relevantie van PhD onderzoek voor landschapsarchitectuur en stedenbouw, hoe hun onderzoek zich verhoud tot de praktijk en wat ervoor nodig is om wetenschappelijk onderzoek te doen. De avond wordt afgesloten met een paneldiscussie met onder andere Eric Luiten (professor TU Delft), Bert Verveld (College van Bestuur AHK), Madeleine Maaskant (directeur AvB) en Sven Stremke (professor AvB).

Donderdag 15 oktober 2020 #2: Design research – lessons learned from three solar landscape projects
Deze avond richt zich op de praktijk van het onderzoek doen. Drie ontwerpers actief in de energietransitie delen recente inzichten uit onderzoek naar zonneparken. Ze presenteren onder andere welke onderzoeksstappen ze hebben genomen, welke problemen ze tegen kwamen en welke vaardigheden nodig zijn voor onderzoek doen. Jolanda de Jong (Urban Synergy) vertelt hoe richtlijnen voor zonneparken zijn ontwikkeld in het kader van de Gelderse “ZonneWijzer”, een research for design project. Dirk Oudes (Amsterdam Academy of Architecture) presenteert resultaten uit een research on design project naar ontworpen zonneparken in Europa. Merel Enserink (Wageningen University) deelt de eerste inzichten uit een research through designing project: EnergietuinenNL. Aan het eind van de avond bespreken we in een interactieve Q&A met Saline Verhoeven, Harma Horlings en anderen de toepassing van onderzoek in het onderwijs en vervolgens ook de praktijk.

Registreer   hier om de link naar het webinar te ontvangen.

 

afbeelding 1 - Drijvende zonnepanelen op een vlechtwerk van wilgentenen: de verschillende modules laten diverse fases van verlanding en successie zien (bron: David de Boer en Sven Stremke).
afbeelding 2 -
Solarpark Ragusa, Sicilië, Italië.

 

Delen