1·Lectures met Tina Saaby

donderdag 26 september 2019, 20:00 - 22:00 uur
Academie van Bouwkunst
Waterlooplein 211-213
1011 PG Amsterdam

Dit is de eerste in een reeks van drie 1·Lectures dit academiejaar over stadsarchitecten die de ontwikkelingen van drie toonaangevende Europese steden aansturen. Als eerste is het de beurt aan Tina Saaby, die van 2010 tot 2019 stadsarchitect van Kopenhagen is geweest. Nu opereert zijn als onafhankelijke stadsmaker en placemaker.   

Kopenhagens city architect is een onafhankelijke stem die zowel politici, bestuurders als belanghebbenden adviseert en begeleidt bij het maken van goede steden met een architectuur die een positieve impact heeft op mensen. Tina Saaby geeft in haar 1·Lectures voorbeelden van wat er in de stad is gebouwd en hoe de processen en de begeleiding ervan een belangrijk onderdeel is van het maken van architectuur die het verschil maakt.  

Over het thema 
Onze Europese metropolen ontwikkelen zich momenteel in hoog tempo. Sinds de jaren negentig beleven we een renaissance van deze steden, die voordien aanzienlijke hoeveelheden mensen verloren aan de buitenwijken. Deze nieuwe dynamiek komt op een moment dat niet alleen de nieuwe bewoners moeten worden gehuisvest, maar dat ook paradigmaverschuivingen in de stedenbouw en stadsontwikkeling plaatsvinden. De technologie stelt ons in staat om de voorraden en stromen in de steden veel gedetailleerder te sturen. Klimaatverandering vraagt om een heroverweging van de energieproductie en -consumptie, van hoe om te gaan met extreme weersomstandigheden en van hoe we in de toekomst in steden zullen leven. Migratie vraagt om een nieuw sociaal compact en lokaal beleid dat zich meer en meer richt op de snelle winst en niet op de strategische doelstellingen op lange termijn.  

In dit debat krijgen sociologen, stedenbouwkundigen, economen, tech-ondernemers, politici en de ‘gewone burger’ in meer of mindere mate inspraak. Maar het is één groep, die een cruciale rol speelt: de stadsarchitect. Hoewel hun titels, hun juridische macht en de zwaartepunten van de organisatie die ze leiden sterk verschillen, is wat hen bindt, dat ze de spin in het web zijn van stedelijke ontwikkeling.   

Datum: donderdag 26 september 2019
Tijd: 20.00 uur aanvang lezing / 19.45 uur inloop
Locatie: Academie van Bouwkunst Amsterdam, Waterlooplein 213 te Amsterdam
Prijs: Studenten van de Academie van Bouwkunst Amsterdam hebben vrij toegang op vertoon van hun collegekaart. Voor lezingen die op de Academie plaatsvinden, hoeven studenten niet van te voren de kaarten te reserveren. Geen student, maar wel interesse? Losse tickets (€ 7,50 per stuk) zijn verkrijgbaar via de webshop van Architectuurcentrum Amsterdam.
Voertaal: Engels.

Over de 1·Lectures
De Academie van Bouwkunst organiseert in samenwerking met Architectuurcentrum Amsterdam sinds 2014 de 1·Lectures. Deze reeks architectuurlezingen biedt een podium aan sprekers uit binnen- en buitenland om te vertellen over uiteenlopende onderwerpen uit de internationale wereld van de architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Lees meer...

Delen