1·Lectures met Hannah Schubert | Tweede Natuur

donderdag 14 februari 2019, 20:00 - 22:00 uur
Academie van Bouwkunst
Waterlooplein 211-213
1011 PG Amsterdam

Landschapsarchitect Hannah Schubert (1982) houdt een 1·Lectures rondom haar boek en onderzoek ‘Tweede Natuur – een langzame, natuurlijke transformatie als alternatief voor sloop’. Voor haar avond op 14 februari 2019 in de Academie van Bouwkunst Amsterdam heeft zij Leo van Broeck, Vlaams Bouwmeester, en Mark Minkjan van Failed Architecture uitgenodigd om ook te spreken over het onderwerp.

Tweede Natuur
Hannah Schubert wil ‘gefaalde gebouwen’ een tweede kans geven door de natuur als het ware haar gang te laten gaan zodat de ruïnes langzaam kunnen worden opgenomen in het landschap. Ook transformeert ze openbare ruimte in avontuurlijke speellandschappen, vaak gebieden die amper worden gebruikt.

‘Nederland mist plekken waar de ordening is losgelaten. Elke centimeter heeft een bestemming, die ook nog eens is vastgelegd in regels en besluiten. Er is geen ruimte voor het onbestemde, voor de ruige natuur die ongebreideld zijn gang kan gaan’, zegt landschapsarchitect Hannah Schubert (1982) in een interview met Architectuur.nl. Lees het hele artikel.

Datum: donderdag 14 februari 2019
Tijd: 20.00 aanvang lezing / 19.30 inloop
Locatie: Academie van Bouwkunst Amsterdam, Waterlooplein 213 te Amsterdam
Tickets: Studenten van de Academie van Bouwkunst Amsterdam hebben vrij toegang op vertoon van hun collegekaart. Zij hoeven niet van te voren de kaarten te reserveren. Geen student, maar wel interesse? Losse tickets (€ 7,50 per stuk) zijn verkrijgbaar via de webshop van Architectuurcentrum Amsterdam.
Voertaal: Engels.

Hannah Schubert
Landschapsarchitect Hannah Schubert studeerde in 2015 cum laude af aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam op het project Tweede natuur. Naast dat zij werkzaam is als landschapsarchitect, is zij freelance schrijver en gastdocent aan de Academie van Bouwkunst. Voor Architectuurcentrum Amsterdam nam zij in 2017 deel aan het visualiseren van de verkiezingsprogramma’s van de gemeente Amsterdam in het project Partijlijnen.

Leo van Broeck
Leo van Broek is sinds 2016 Vlaams Bouwmeester. Voor Tweede Natuur heeft hij een bijdrage geleverd met het artikel ‘Tweede natuur, omdat de eerste bijna op is? In Vlaanderen bestaat het project ‘Ruimte voor sloop’, geïnitieerd door KU Leuven en HoGent-KASK, dat in 2017 het Bouwmeesterlabel verkreeg. Doel van het project is, met gezamenlijk werk van studenten en docenten, een maatschappelijk draagvlak creëren voor het terugdringen van de verharding in de Vlaamse open ruimte.

Mark Minkjan
Ook Mark Minkjan leverde een bijdrage aan de publicatie met zijn artikel ‘De verademing van de moderne ruïne’. Minkjan is geograaf en architectuurcriticus. Hij is hoofdredacteur van Failed Architecture, een platform voor kritische stedelijk discours via een online magazine, podcasts, evenementen en meer.

Over de 1·Lectures
Architectuurcentrum Amsterdam organiseert in samenwerking met de Academie van Bouwkunst sinds 2014 de 1·Lectures. Deze reeks architectuurlezingen biedt een podium aan sprekers uit binnen- en buitenland om te vertellen over uiteenlopende onderwerpen uit de internationale wereld van de architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Delen