1·Lectures met Anuradha Mathur en Dilip da Cunha

donderdag 05 december 2019, 20:00 - 22:00 uur
Academie van Bouwkunst
Waterlooplein 211-213
1011 PG Amsterdam

Befaamd architect en landschapsarchitect Anuradha Mathur en architect en stedenbouwkundige Dilip da Cuna zijn begin december even in Nederland. De redactie van de 1·Lectures heeft hen bereid gevonden om een extra lezing te houden op 5 december 2019 op de Academie van Bouwkunst in Amsterdam.

Het scheiden van land en water is niet alleen een daad van verdelen, het is ook een daad van creatie. Het creëert land en water uit alomtegenwoordige natheid en definieert deze aan weerszijden van een lijn. Het is een van de eerste ontwerpen, een woongebied schetsten met een lijn die grotendeels is genaturaliseerd in kenmerken als de kustlijn, de oever van de rivier en de rand van het water. Deze kenmerken worden onderworpen aan artistieke voorstellingen, wetenschappelijk onderzoek, infrastructurele engineering en landschapsontwerp met weinig besef van de handeling die ze tot stand heeft gebracht.

Vandaag de dag, met de toenemende frequentie van overstromingen en, niet zonder verband, de stijging van de zeespiegel die wordt toegeschreven aan de klimaatverandering, is de scheidingslijn echter scherp in beeld gekomen met voorstellen voor muren, dijken, natuurlijke verdedigingslinie en landbeëindigingsschema’s. Deze antwoorden roepen vragen op over waar de grens wordt getrokken, maar ze roepen ook vragen op over de scheiding die deze lijn vergemakkelijkt. Is deze scheiding terug te vinden in de natuur of vloeit de natuur voort uit de bewering dat deze scheiding wordt aangebracht? Zijn er andere ontwerpmogelijkheden, en dus ook andere mogelijke vormen en woongebieden?

Deze vraag wordt door Dilip da Cunha gesteld in zijn nieuwe boek “De uitvinding van rivieren”: Alexander’s Oog en Ganga’s Afdaling”. Het is de focus van Anuradha Mathur en Dilip da Cunha’s ontwerponderzoek en -praktijk van de afgelopen twee decennia. Door middel van projecten, tentoonstellingen, ateliers en geschriften hebben zij kritiek geuit op de land-water verbeelding die zij zien achter de huidige bewoningsgrond. En ze zijn vastbesloten om nieuwe verbeeldingskracht te zaaien die gebaseerd zijn op de alomtegenwoordigheid, complexiteit en de neiging tot openheid van water.

Datum: donderdag 5 december 2019
Tijd: 20.00 uur aanvang lezing / 19.45 uur inloop
Locatie: Academie van Bouwkunst Amsterdam, Waterlooplein 213 te Amsterdam
Prijs: Studenten van de Academie van Bouwkunst Amsterdam hebben vrij toegang op vertoon van hun collegekaart. Voor lezingen die op de Academie plaatsvinden, hoeven studenten niet van te voren de kaarten te reserveren. Geen student, maar wel interesse? Losse tickets (€ 7,50 per stuk) zijn verkrijgbaar via de webshop van Architectuurcentrum Amsterdam.
Taal: Engels

Over de 1·Lectures
De Academie van Bouwkunst organiseert in samenwerking met Architectuurcentrum Amsterdam sinds 2014 de 1·Lectures. Deze reeks architectuurlezingen biedt een podium aan sprekers uit binnen- en buitenland om te vertellen over uiteenlopende onderwerpen uit de internationale wereld van de architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Lees meer...

Delen