1·Lectures met Dirk Sijmons

donderdag 07 november 2019, 20:00 - 22:00 uur
Academie van Bouwkunst
Waterlooplein 211-213
1011 PG Amsterdam

Een 4×4 voor een flinke rit: Landschapsarchitectuur in het Antropoceen
Landschapsarchitect Dirk Sijmons wil met zijn 1·Lecture de blik op het wonen in het Antropoceen koppelen aan de ontwerpwereld. Hij zal dit proberen te doen door een onderzoeksmatrix te presenteren: Wat gebeurt er als we vier filosofische opvattingen over deze tijd van de mensheid (Denialisme, Ecomodernisme, Posthumanisme en Nieuw Antropocentrisme) kruisen met vier professionele invalshoeken: landschapsarchitect, landschapsactivist, landschapsonderzoeker en landschapskunstenaar. Sommige van deze kruisingen kunnen de tools leveren voor de rit die tegemoet gaan. En misschien biedt het wel nieuwe esthetiek en troost. Sijmons illustreert zijn verhaal met tal van voorbeelden.

Wat is het Antropoceen?
In de woorden van Dirk Sijmons is het ‘Antropoceen een treffende en provocerende term om de tijd en de wereld waarin we nu leven te beschrijven. Dankzij dit concept kunnen we veel observaties over de menselijke invloed op natuurlijke processen beter plaatsen. Maar Antropoceen is niet alleen een wetenschappelijk en observerend concept. Het resoneert met een waarschuwing: het feit dat we krachtig genoeg zijn om de aarde te manipuleren is niet iets om trots op te zijn. De morele onderbouwing is dat wij ook verantwoordelijk zijn voor de gevolgen van onze interventie: voor milieuproblemen, voor het uitsterven van soorten, voor de Russische roulette van de klimaatverandering’. Bron: IABR.nl

CV Dirk Sijmons
Dirk Sijmons (1949) is een van de oprichters van H+N+S Landschapsarchitecten. Op het bureau deed hij vooral regionale plannen en onderzoeksprojecten. H+N+S ontving in 2001 de Prins Bernard Cultuurprijs. In 2002 en 2018 ontving hij de Rotterdam-Maaskantprijs en in 2007 de prestigieuze Edgar Donckerprijs voor zijn bijdrage aan ‘Dutch Culture’. Zijn Engelstalige boekpublicaties zijn= Landscape (1998), Greetings from Europe (2008), Landscape and Energy (2014), Moved Movement, (2015) & Room-for-the-River (2017). Sijmons werd benoemd tot eerste Staatslandschapsarchitect van Nederland (2004-2008). In het onderwijs was hij coördinator Landschapsarchitectuur aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam van 1989-1994 en bekleedde hij de leerstoel Milieuvormgeving (2008-2011) en die van Landschapsarchitectuur (2011-2015) bij TU-Delft. Hij was curator van het IABR-2014 thema Urban by Nature. Op de World Design Summit 2017 in Montreal ontving hij de IFLA sir Geoffrey Jellicoe award.

Datum: donderdag 7 november 2019
Tijd: 20.00 uur aanvang lezing / 19.45 uur inloop
Locatie: Academie van Bouwkunst Amsterdam, Waterlooplein 213 te Amsterdam
Prijs: Studenten van de Academie van Bouwkunst Amsterdam hebben vrij toegang op vertoon van hun collegekaart. Voor lezingen die op de Academie plaatsvinden, hoeven studenten niet van te voren de kaarten te reserveren. Geen student, maar wel interesse? Losse tickets (€ 7,50 per stuk) zijn verkrijgbaar via de webshop van Architectuurcentrum Amsterdam.
Voertaal: Engels.

Over de 1·Lectures
De Academie van Bouwkunst organiseert in samenwerking met Architectuurcentrum Amsterdam sinds 2014 de 1·Lectures. Deze reeks architectuurlezingen biedt een podium aan sprekers uit binnen- en buitenland om te vertellen over uiteenlopende onderwerpen uit de internationale wereld van de architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Lees meer... 

Delen