1·Lectures over Sven-Ingvar Andersson | Een poëtisch landschapsarchitect

donderdag 31 januari 2019, 20:00 - 22:00 uur
Academie van Bouwkunst
Waterlooplein 211-213
1011 PG Amsterdam

Landschapsarchitect Lodewijk Wiegersma vertelt in de eerste 1·Lectures van 2019 op donderdag 31 januari bij de Academie van Bouwkunst over Sven-Ingvar Andersson. Deze gerenommeerde Zweedse landschapsarchitect (1927-2007) staat sinds geruime tijd te boek als uitstekend ontwerper onder landschapsarchitecten over de hele wereld en verwierf sinds de jaren negentig ook in Amsterdam bekendheid om zijn ontwerp voor het Museumplein. 

In 1963 volgde Andersson de bekende C.Th.Sørensen op als hoogleraar aan de School of Architecture in Kopenhagen. Zijn taak was om verder te gaan op de succesvolle weg – de Deense tuinarchitectuur heeft sinds de jaren dertig van de vorige eeuw gevolg – samen met het vinden van zijn eigen weg. Hij vond zijn eigen weg door poëtisch, artistiek, nooit dogmatisch en zelfs humoristisch te zijn. Zijn ontwerpen gaf hij graag een onverwachte wending.

Door het beschrijven en bespreken van een reeks van zijn belangrijkste projecten, zowel stedelijke als kleine tuinprojecten, waaronder zijn beroemde eigen tuin in Zweden, zal het belang van zijn ontwerpen duidelijk worden.

Bij Blauwdruk werd in 2018 de paperback Sven-Ingvar’s Garden – And other essays on the oeuvre of Landscape Architect Sven-Ingvar Andersson van Lodewijk Wiegersma uitgegeven.

Datum: donderdag 31 januari
Tijd: 20.00 aanvang lezing / 19.30 inloop
Locatie: Academie van Bouwkunst Amsterdam, Waterlooplein 213 te Amsterdam
Tickets: Studenten van de Academie van Bouwkunst Amsterdam hebben vrij toegang op vertoon van hun collegekaart. Zij hoeven niet van te voren de kaarten te reserveren. Geen student, maar wel interesse? Losse tickets (€ 7,50 per stuk) zijn verkrijgbaar via de webshop van Architectuurcentrum Amsterdam.
Voertaal: Engels.

Over de 1·Lectures
De Academie van Bouwkunst organiseert in samenwerking met Architectuurcentrum Amsterdam sinds 2014 de 1·Lectures. Deze reeks architectuurlezingen biedt een podium aan sprekers uit binnen- en buitenland om te vertellen over uiteenlopende onderwerpen uit de internationale wereld van de architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Delen