African Realities - Studying Built Environment in Africa

Wednesday 22 May 2019, 19:30 - 22:30 uur
Academie van Bouwkunst
Waterlooplein 211-213
1011 PG Amsterdam

Van 6 februari tot en met 22 mei zal op de Academie van Bouwkunst en in Pakhuis de Zwijger de lezingenreeks C4C6 plaatsvinden met als titel 'African Realities'. Remco Rolvink (stedenbouwkundige en bestuurslid van DASUDA) en Pierre Maas (architect/partner bij Rothuizen Architecten en expert op het gebied van monumentaal cultureel erfgoed in Afrika) hebben een lezingenreeks samengesteld, die een eerste introductie zal zijn op het gebied van landschapsarchitectuur, stedenbouw en architectuur in al zijn diversiteit, voor de studenten van de Academie.

Afrika, een gigantisch werelddeel met vierenvijftig onafhankelijke landen. Vaak in het nieuws en daarom soms dichtbij, maar in onze beleving net zo vaak ver weg.

Afrika heeft een rijke geschiedenis met een grote diversiteit aan culturen en een totaal ander klimaat en landschap dan waar wij aan gewend zijn. Sommige landen zijn heel groot. Algerije en de Democratische Republiek Congo, bijvoorbeeld, zijn bijna vier keer zo groot als Frankrijk. Alleen al in Mali worden meer dan dertig verschillende talen gesproken, soms zo verschillend als, bijvoorbeeld, Nederlands en Fins. Regenwouden, steppen en woestijnen zijn doorvlochten met snelgroeiende agglomeraties.

Afrika groeit hard. Allereerst op demografisch vlak. Binnen één generatie zal de bevolking van het continent verdubbelen. Dit zal zowel op het platteland als in de stad gebeuren. Daar bovenop komt dat mensen in Afrika naar mogelijkheden zoeken om een beter inkomen te vergaren. Ondanks de positie van het continent binnen de wereldlijke economische groei op macroniveau hebben veel regio's een werkloosheidpercentage tot wel 80%. De kwaliteit van leven, onderwijs, recreatie en reizen loopt ver achter. Bovendien is het werelddeel nu ook tot aandachtsgebied geworden van een aantal grootmachten. Vooral de invloed van China is erg aanwezig en complex.

Al deze ontwikkelingen hebben een belangrijke invloed op landschapsarchitectuur, stedenbouw en architectuur. Reden genoeg voor de Academie van Bouwkunst Amsterdam om hier aandacht aan te besteden. Remco Rolvink en Pierre Maas hebben een lezingenreeks samengesteld, die een eerste introductie zal zijn op het gebied van landschapsarchitectuur, stedenbouw en architectuur in al zijn diversiteit, voor de studenten van de Academie. Het zal een reis zijn door vele landen. De lezingenreeks daagt ons uit te reflecteren op ons beroep en de rol die voor ons is weggelegd in Afrika. De onderwerpen zijn divers, zullen vaak verbazen en soms confronteren. In ieder geval zullen ze voor de studenten een uitdaging vormen om een standpunt te bepalen.

De C4C6-lezingen zijn verplicht voor alle masterstudenten van het 2de en 3de jaar van de Academie van Bouwkunst. De lezing zal plaatsvinden in de Hoge Zaal op de Academie van Bouwkunst.

22/5    Studying Built Environment in Africa
•    Pecha Kucha and video presentations by graduates and students of their projects in, for and from African Cities

Delen