1·Lectures met Francine Houben

donderdag 07 juni 2018, 20:00 - 22:00 uur
Academie van Bouwkunst
Waterlooplein 211-213
1011 PG Amsterdam

“Architectuur moet alle zintuigen aanspreken. Architectuur is nooit een puur intellectueel, conceptueel of visueel spel alleen. Architectuur gaat over het combineren van alle afzonderlijke elementen tot één concept. Wat uiteindelijk telt is de indeling van vorm en emotie.”

Francine Houben (1955) begon de drie basisbegrippen van haar architectuurvisie te formuleren tijdens haar studie aan de Technische Universiteit Delft. Ontwerpen in de eerste plaats voor People, het bouwen van ruimtes die relevant zijn voor Place, en het smeden van verbindingen die een gebouw Purpose geven zijn de afgelopen drie decennia consistent gebleven.

Tijdens de 1Lectures gaat zij dieper in op deze onderliggende waarden die de praktijk van Mecanoo vormen aan de hand van projecten van het bureau dat onder meer bekend is geworden door de renovatie van de New York Library. Andere bekende projecten zijn de bibliotheek van Birmingham en het recent opgeleverde Station Delft.

Francine, altijd op zoek naar inspiratie in de details van specifieke sites en locaties, baseert haar werk op nauwkeurige analyse gekoppeld aan een intuïtie van meer dan drie decennia. Ze verweeft sociale, technische, speelse en menselijke aspecten van space making met elkaar om zo een unieke oplossing te creëren voor elke architectonische uitdaging. De architect combineert de disciplines architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur op een niet-traditionele manier, met een diepgaande gevoeligheid voor licht en schoonheid. Haar materiaalgebruik, dat vaak complementair contrasteert, is de som van haar creatieve expressie.

Datum: donderdag 7 juni 2018
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Academie van Bouwkunst Amsterdam, Waterlooplein 213 te Amsterdam
Prijs: €5,- (losse lezing).
Tickets zijn verkrijgbaar in de webshop van Architectuurcentrum Amsterdam. Daarnaast zijn tickets te koop aan de deur, vanaf 19.30 uur op de avond van de lezing (indien voorradig). Studenten van de Academie van Bouwkunst Amsterdam hebben vrij toegang op vertoon van collegekaart.
Voertaal: Engels.

1·Lectures
De Academie van Bouwkunst en Architectuurcentrum Amsterdam organiseren samen de 1·Lectures. Dit zijn lezingen waarin uiteenlopende onderwerpen uit de internationale wereld van de architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur de revue passeren. Bekijk hier het volledige overzicht van de 1·Lectures.

Delen