1·Lectures met Catherine Mosbach

donderdag 11 oktober 2018, 20:00 - 22:00 uur
Academie van Bouwkunst
Waterlooplein 211-213
1011 PG Amsterdam

De Franse Catherine Mosbach vertelt tijdens haar 1·Lectures op 11 oktober over haar werk als landschapsarchitect. Aan de hand van drie projecten met drie verschillende schaalgroottes zet zij haar opvattingen over het landschap uiteen: een heel klein gebied, (1000m2) in Ulsan, Zuid-Korea; een tussengrootte voor het Museumpark Louvre Lens (25ha) en een groot landschap voor Phase Shift Park Taichung in Taiwan.

Over Mosbach
Catherine Mosbach gooide na een loopbaan in de biologie, scheikunde en natuurkunde het roer om en begon een studie aan de Landscape Architecture School of Versailles. In 1987 studeerde ze af waarna ze in datzelfde jaar haar Parijse studio, Mosbach Paysagistes, oprichtte. Mede dankzij haar bijzondere werk heeft zij in 2016 de hoogste en belangrijkste Franse onderscheiding ontvangen uit handen van President Hollande (Orde national de la Légion d’honneur). In 2018 kreeg Mosbach een LILA-award (Landezine International Landscape Award) in de categorie Beste Bureau. De jury erkende haar voor haar uitstekende en getalenteerde creatieve kracht die het vak verder duwt dan uitmuntendheid en verborgen lagen van ontwerpen en ook denken over het landschap onthult.

Een inkijkje in het denken van Mosbach
Mosbach wil ons bewust maken van onze fysieke relatie met het veranderlijke landschap:

“Een landschap is geen geïdealiseerde voorstelling van een stabiele wereld. Het ontwerp opent zich juist voor alle vloeibare brouwsels van onze planeet, zoals water, sneeuw, wind, aarde, licht, spontane kiemen enz. Als mens plaats je jezelf in het midden van deze brouwsels, tijdens een wandeling of een meditatie in het landschap. Zo kan je je bewust worden van de relatie tussen je eigen lichamelijke grenzen, je achtergrond en de continue vorming van jezelf in verhouding tot je directe omgeving.

Het ontwerpproces moet openstaan voor de elementen en de factor tijd. Het is essentieel dat we ontwerpen met de gedachten van levende processen in het landschap om de bezoeker bewust te maken van de tijdelijkheid van de elementen. De huidige technologie heeft de neiging om ons uit de realiteit te halen en ons zonder kritiek in virtuele werelden te slepen, waardoor we ons eigen lichaam en de relatie met de fysieke wereld vergeten.”


Datum: donderdag 11 oktober 2018
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Academie van Bouwkunst Amsterdam, Waterlooplein 213 te Amsterdam
Tickets: Studenten van de Academie van Bouwkunst Amsterdam hebben vrij toegang op vertoon van hun collegekaart. Zij hoeven niet van te voren de kaarten te reserveren. Geen student, maar wel interesse? Losse tickets via de webshop van Architectuurcentrum Amsterdam zijn helaas uitverkocht.
Voertaal: Engels.

Over de 1·Lectures
De Academie van Bouwkunst organiseert in samenwerking met de Architectuurcentrum Amsterdam sinds 2014 de 1·Lectures. Deze reeks architectuurlezingen biedt een podium aan sprekers uit binnen- en buitenland om te vertellen over uiteenlopende onderwerpen uit de internationale wereld van de architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Delen