1·Lectures met Peter van Assche

donderdag 30 november 2017, 20:00 - 22:00 uur
Academie van Bouwkunst
Waterlooplein 211-213
1011 PG Amsterdam

Design, invent & fabricate – Why architecture always should boil

Peter van Assche, architect en oprichter van bureau SLA, spreekt in de laatste 1·Lectures van dit najaarsseizoen over circulaire architectuur, aaibare duurzaamheid en nieuwe gemeenschappen. Hij illustreert zijn verhaal met het woningbouwproject Bosveld in Almere Oosterwold, een zelfgemaakte plasticfabriek en een schoolgebouw in Amsterdam (dat zelf lesmateriaal is). Ook vertelt hij over het ontwerp van het hoofdpaviljoen van de Dutch Design Week, dat wordt gemaakt onder het motto 100% geleend.

Het 4.300 hectare grote Almere Oosterwold wordt op organische wijze ontwikkeld in een gebied waar nu een polder ligt. Tussen de snelweg A27 en het kathedralenbos van kunstenaar Marinus Boezem, ten zuidoosten van Almere, bouwden twee keer negen huishoudens hun eigen huis naar ontwerp van bureau SLA en ZakenMaker – en een derde project is in de maak. Het project ontstond als antwoord op de vraag: Hoe kan ik met mijn vrienden onder de rook van Amsterdam met een minimaal budget lekker ruim wonen met extreem veel buitenruimte?

Het organiseren van maximale circulariteit is altijd context-afhankelijk. Per locatie vraagt bureau SLA zich steeds opnieuw af welke ontwerpoplossingen werkelijk kunnen leiden tot een energievriendelijke leefomgeving. Zo sluit het antwoord van bureau SLA en Overtreders W voor het ontwerp van het hoofdpaviljoen van de Dutch Design Week – 100% geleend – aan op het korte gebruik van een paviljoen en de wens een statement gepaard te laten gaan met een tot de verbeelding sprekende vormgeving.

Architect Peter van Assche begon als informatietheoreticus en startte een promotie aan het Institute for Experimental Mathematics in Essen. Daar ontdekte hij dat zijn creativiteit beter tot zijn recht kwam in het ontwerpen van gebouwen. In 2001 studeerde hij af aan de Academie van Bouwkunst in Rotterdam. Sinds 2002 leidt hij bureau SLA. Het bestaat uit een team van architecten en bouwers, bijgestaan door architectuurhistorici, landschapsarchitecten en energiedeskundigen. Bureau SLA wacht niet op opdrachten, maar bouwt en ontwikkelt op eigen initiatief én met eigen mankracht op innovatieve wijze in en aan de stad. Ook ontwikkelt het bureau zelf bouwmethoden, ontwikkelstrategieën en materialen. Met deze trial and error mentaliteit ontdekken de architecten van bureau SLA de volle potentie van materiaalgebruik, energie, afvalstromen, slim wonen en werken en ontwikkelprocessen.

Datum: donderdag 30 november
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Academie van Bouwkunst Amsterdam, Waterlooplein 213 te Amsterdam
Prijs: €5,- Tickets zijn verkrijgbaar in de webshop van Architectuurcentrum Amsterdam. Daarnaast zijn tickets te koop aan de deur, vanaf 19.30 uur op de avond van de lezing (indien voorradig). Studenten van de Academie van Bouwkunst Amsterdam hebben vrij toegang op vertoon van collegekaart.
Voertaal: Engels.

Delen