1·Lecture met winnaar herbestemming Bijlmerbajes

donderdag 12 oktober 2017, 20:00 - 22:00 uur
Academie van Bouwkunst
Waterlooplein 211-213
1011 PG Amsterdam


Op 12 september werd bekendgemaakt dat het terrein van de Bijlmerbajes zal worden herontwikkeld door een team onder leiding van vastgoedontwikkelaar AM, waarin OMA verantwoordelijk is voor het masterplan van het 7,5 ha terrein, alsmede het ontwerp van een belangrijk deel van de 135.000 m2 gebouwontwikkeling, in samenwerking met FABRICations. LOLA Landscape en vele anderen.

OMA’s managing partner architect David Gianotten, partner in charge voor het Bajes Kwartier, licht samen met Eric Frijters, oprichter van FABRICations, de plannen toe voor het prestigeproject dat begin 2018 van start moet gaan, met een verwachte opleverdatum in 2023.

De torens van de Bijlmerbajes zijn al tientallen jaren een mijlpaal in de periferie van Amsterdam. Met de stadsuitbreiding naar het noorden, zuiden, oosten, oosten en westen is het gevangeniscomplex langzamerhand een geografisch centrum geworden van de nieuwe stadsontwikkeling van Amsterdam en kan het uitgroeien tot een bruisende leefbare en culturele ruimte.

Het oorspronkelijke gevangenisplan bestond uit zes gekoppelde torens en een administratief gebouw, met een reeks binnenplaatsen en aparte tuinen. In het masterplan van OMA wordt het eilandkarakter van de door muren omsloten gevangenis conceptueel behouden, maar op verschillende plaatsen verbonden door nieuwe voetgangers- en fietsbruggen. Het Bajes Kwartier is gestructureerd als een reeks van vier clusters, elk met een sterk karakter en programmamix, die via een centrale voetganger + fietspad op de voetafdruk van de voormalige gevangenisdistributieruggengraat, de Kalverstraat, met elkaar verbonden worden. Een van de bestaande torens zal worden omgevormd tot een Green Tower, een verticaal openbaar park om Nederlandse stedelijke agrarische concepten en een uitkijkplatform voor de buurt te presenteren. De Bajes Kwartier wordt een grotendeels autovrije omgeving, met tuinen en ruimtes voor recreatie en fitness.

Over David Gianotten
David Gianotten is de Managing Partner-Architect van OMA. In deze rol is hij verantwoordelijk voor het management, de bedrijfsstrategie en de groei van het bedrijf wereldwijd. Als verantwoordelijke partner houdt hij ook toezicht op het ontwerp en de bouw van diverse projecten, waaronder het Taipei Performing Arts Centre, het masterplan van Feyenoord City en het Bajes Kwartier.

Over Eric Frijters
Eric Frijters is oprichter en directeur van FABRICations, een bureau dat een “Research by Design” benadering hanteert om de mogelijkheden voor betere stedelijke systemen te verkennen. Hij is hoogleraar (Lector) Toekomstige Stedelijke Regio’s (FUR) aan de Nederlandse Academies voor Architectuur en heeft meer dan 10 jaar ervaring in het ontwerpen en uitvoeren van projecten op het gebied van architectuur, stedenbouw en advisering in regionale strategieën in binnen- en buitenland. Hij heeft een achtergrond in de architectuur van het Karlsruhe Instituut voor Technologie, Filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en studeerde af aan de Technische Universiteit Eindhoven. Zijn onderzoek is gepubliceerd in verschillende boeken en tijdschriften.

Datum: donderdag 12 oktober
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Academie van Bouwkunst Amsterdam, Waterlooplein 213 te Amsterdam
Prijs: €5,- Kaarten op de website van ARCAM zijn uitverkocht. Studenten van de Academie van Bouwkunst Amsterdam hebben vrij toegang op vertoon van collegekaart.
Voertaal: Engels.

Delen