Boekpresentatie: The riddle of the real city

woensdag 13 september 2017, 17:00 - 18:30 uur
Academie van Bouwkunst
Waterlooplein 211-213
1011 PG Amsterdam


Hoe staat het met de verborgen premissen van de stedenbouwkunde? Zijn we wel toekomstproof? Zijn de theoretische kernbegrippen van de stedenbouw en de architectuur wel geschikt voor het tijdperk van de media? Kan historisch onderzoek een creatieve manier van denken stimuleren over de stedenbouw, landschapsarchitectuur en architectuur? 

We moeten proberen de architectonische cultuur voorbij zijn eigen grenzen te denken!

Over bovenstaande vragen en stelling gaan we in gesprek met Wim Nijenhuis. Hij schreef een uitzonderlijk en mooi boek THE RIDDLE OF THE REAL CITY, or the Dark Knowledge of Urbanism.
Een drieluik - uitgegeven in print en epub in een samenwerking tussen uitgeverij Duizend & Een en het Instituut voor Netwerkcultuur -, dat bestaat uit een traktaat over de geschiedenis van de stad; essays over de conditie van de stad in ons mediatijdperk en ‘meditaties’ over kennistheoretische kwesties. Ze zijn elk op een eigen manier geschreven en gecomponeerd als een ‘wolkessay’ dat 'democratisch lezen' mogelijk moet maken.

Programma
Architectuurhistorica Rixt Hoekstra gaat in gesprek met Wim Nijenhuis over zijn historisch onderzoek naar het denken over de stad en de grondslagen (herkomsten) van de stedenbouw. Aan bod komen zijn onderzoeksmethodiek – de genealogie – en de uitgangspunten daarvan, de rol van de bestaansesthetiek in het stedenbouwkundig werk in heden en verleden, de relatie tussen stedenbouw en mediatechniek en vraagstukken van geschiedenis en kritiek. Waarom zouden we moeten proberen om de architectonische cultuur voorbij zijn eigen grenzen te denken?
Miriam Rasch van het Instituut van Netwerkcultuur (HvA) bespreekt hoe experimentele uitgaven zoals THE RIDDLE dienen om de positie van het medium boek te onderzoeken, de grenzen van de hedendaagse digitale techniek op te rekken en het bereik van theoretisch werk te vergroten tot de schaal van de wereld… Met Wim Nijenhuis gaat ze in op zijn manier van denken en schrijven en hoe dat nu juist nieuwe vormen van publiceren oproept.

Moderator is Maike van Stiphout, hoofd afdeling Landschapsarchitectuur Academie van Bouwkunst Amsterdam

Woensdag 13 september 2017 van 17.00 – 18.30 uur in de Balkenzaal
ACADEMIE VAN BOUWKUNST - Waterlooplein 211-213, 1011 PG Amsterdam

Vrije toegang, reserveren is niet nodig; borrel na.

Wim Nijenhuis studeerde stedenbouw aan de TU Delft, promoveerde in Theorie en Geschiedenis van de Architectuur, doceerde aan verschillende TU’s en Academies en is publicist, o.a. van De diabolische snelweg en Eating Brasil.
Miriam Rasch (Instituut voor Netwerkcultuur van de Hogeschool van Amsterdam) doet onderzoek naar nieuwe publicatievormen. Dit voorjaar verscheen haar essaybundel Zwemmen in de oceaan, berichten uit een postdigitale wereld.
Rixt Hoekstra is internationaal architectuurhistorica (Duitsland, Oostenrijk en Italië). Zij promoveerde op “Building versus Bildung, Manfredo Tafuri and the construction of a discipline”. Onlangs ontving zij de Milka Bliznakov Price for Research on Women and Architecture.

Delen